Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokyny ke cvičení

Téma tohoto cvičení je zásadní: např. kolik cestujících musí koupit jízdenku z A do B při dané ceně, aby dopravce neprodělal (ale ani nevydělal)? Stejně např.: "Kolik žáků/pacientů musí mít škola/ nemocnice atd., aby...dtto"?

Pro zdárnou práci potřebujete základní znalosti teorie nákladů, prostudujte proto text "Náklady".

  1. ZDE se prosím zaregistrujte vyplněním vstupního formuláře.(formulář neni povinný ale doporučujeme ho udělat).
  2. Po zaregistrování si stáhněte zadání (Z1 až Z5) v podobě tabulek ZDE.
  3. Vyplňte nejprve tabulku v zadání číslo Z1. V záhlaví vyplňte simulovaný business a měrnou jednotka výkonu. Do příslušných sloupců vepište nákladové druhy, které pokládáte za fixní nebo variabilní. Nejednoznačný titul (např. „mzdy“, „energie“ apod.) nákladového druhu je nedostatečný pro pochopení problematiky, protože takové náklady mohou být nejen fixní, ale i variabilní.
    Vyplněnou tabulku odešlete, v reálném čase ji obdržíte zpět k případné opravě.
  4. Pokuste se vyplnit tabulku č. 1 v zadání číslo 2 – Variabilní náklady kalkulační jednice. Jde o nejobtížnější výpočet - máte za úkol stanovit pro každý variabilní vstup (řádek), kolik a za kolik musí být pro výrobu opatřeno, aby mohla být  zhotovena jedna kalkulační jednice výkonu. Navrhněte proto i jednotkovou cenu JC1 výkonu. A pak již jednotlivé (stačí čtyři řádky) tituly vstupů. Sloupec SKP-CZCC nemusí být vyplněn! Opět odešlete ke kontrole.
  5. Další tabulky 2 až 4 představují již jen roční fixní náklady s rozlišením na odpisy dlouhodobého majetku (ODM), personální náklady a ostaní fixní.
  6. Dosazením do vzorce vypočtěte kritický objem ročních výkonů Qkr (nebo kritickou cenu JCkr podle zadání) a opět odešlete ke kontrole.
  7. Vyčkejte dalších instrukcí, případně pokračujte dalším zadáním "Výsledovka".